Keresés
HÍGTRÁGYA TECHNOLÓGIA

Az Európai Unióba való belépés során a jogharmonizációs egyezmények kötelezővé tették Magyarország számára is a hígtrágya tárolására vonatkozó környezetvédelmi előírások betartását. A felmérések is igazolják, hogy Magyarországon a hígtrágya kezelése nem a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően történik.


h1.jpg


A külföldi, elsősorban Holland, Dán és Német tapasztalatink alapján úgy döntöttünk, hogy nem a konkurenseink által használatos nagy beruházási és az üzemeltetés során is jelentős költséget igénylő fázisbontásos technológiát és annak gépeit ajánljuk partnereink számára, hanem az anyag természetéből adódóan a hígtrágyát, mint szerves trágyát és így tápanyagot kívánjuk hasznosíttatni. Ezen feltétel megteremtéséhez a telepeknek rá kell kényszerítenie önmagukat arra, (kisebb nagyobb technológiai átalakítással a csapadék és technológiai víz szétválasztásával, rácspadozatos tartásmód kialakításával) hogy a telepről kikerülő hígtrágya szárazanyag tartalma (bélsár, vizelet és a technológiai hulladékvíz) 8-10 % között legyen. Így a telep jelentős költségcsökkentést ér el, hiszen lényegesen csökken a víz felhasználása és a telep üzemeltetéséhez szükséges munkaerő létszáma. Mivel a telepnek legalább 6 havi hígtrágya tárolására alkalmas tároló kapacitással kell rendelkeznie, így egyben jóval kisebb kapacitású hígtrágya tároló megépítése szükséges. A hígtrágya néhány hónapon át tartályban történő tárolása, rothasztása szükséges feltétele annak, hogy az a tápanyagmérleg alapján tápanyagként kerülhessen kijuttatásra. A hígtrágyának meg kell „érnie” ahhoz, hogy megfelelő tápanyagként, szerves trágyaként viselkedjen a talajban. A tartály homogenizálása után a már tápanyagként hasznosítható hígtrágyát a holland Vervaet cég által gyártott Hydro-Trike típusú injektáló géppel kívánjuk a talajba injektálni.


h2.jpg


Alternatív megoldásként kisebb telepek részére ajánljuk a Joskin vontatott hígtrágya injektálókat. Ezen gépek alkalmazása esetén lehetővé válik a hígtrágya többcélú felhasználása: gabonafélék és legelő fejtrágyázása; vetés, másodvetés, tarlóhántás és szántás előtt alaptrágyázás. Így a gépek februártól októberig egész évben használhatóak. Nagy motor- és szivattyúteljesítményüknek köszönhetően az önjáró gépek napi 1000-1200 m3, a vontatott gép 100-300 m3 hígtrágya talajba juttatására alkalmas. Egy átlagos, évi 10.000 hízó kibocsátására alkalmas sertéstelep hígtrágya termelését alapul véve (amely megszorítások miatt 16.000 – 17.000 m3/év) az önjáró gép 4-5 sertéstelep kiszolgálására is alkalmas.Kellően megérlelt hígtrágya esetén a tartályban a tárolás folyamán végbemenő fermentáció kapcsán a hígtrágya tápanyag tartalma nem csökken, ugyanakkor a növények számára kedvezőbben hasznosíthatóvá válik. Növekszik a szerves nitrogén tartalom, emelkedik a kálium és a humusz tartalom. A bizonyos növények számára szükséges (pl. cukorrépa) kalcium tartalom is megmarad. Mivel a hígtrágya az injektálás miatt azonnal a talajba kerül, a nitrogén veszteség nullára csökken (ami a környezetet is kíméli), így a növény számára teljes mértékben hasznosítható marad. A hígtrágya szárazanyag és humusz tartalma növeli a termőföld saját humusz tartalmát, alacsony Ph-ja miatt csökkenti a talaj szikesedését.


h3.jpg
Uni trike.jpg
     
A fenti technológia alkalmazása esetén (egy átlagos vetésforgóval gazdálkodó farmot figyelembe véve) egy évi 10.000 sertés kibocsátására alkalmas sertéstelepen keletkezett hígtrágya 400-600 hektár termőföld tápanyaggal történő ellátását képes, a műtrágyázáshoz viszonyítva jelentős költségmegtakarítás mellett biztosítani.


h5.jpg    h4.jpg 


Hígtrágya technológia: Hígtrágya tárolás, Hígtrágya homogenizálás, Hígtrágya injektálás, Tápanyag utánpótlás

Kapcsolódó anyagok: